VOZLANI BOKOBRANI


Izdelava prevleke za bokobrane sodi med vozlanje oz. med tehnike makramèja. Termin makramè je arabskega izvora (arab. migramah), pomeni pa zunanji obrobek tekstilij. Kot tehnika vozlanja se je v obdobju velikih arabskih osvajanj prenesla preko severne Afrike v Španijo, Francijo, Italijo in od tu še po ostali Evropi. Nekoč je bila ta umetnost le v moški domeni. Najpogosteje so se s tem ukvarjali mornarji v prostem času na morju. Z vozlanjem so med drugim izdelovali tudi bokobrane, ki so bili nekoč v celoti izdelani iz naravnih materialov. Zunanjost bokobranov so izdelovali iz konoplje, lana, jute ali sizala, medtem ko so v notranjost natlačili ostanke vrvi in tekstila (ostanke jader, oblek, rjuh, ipd.). Dandanes so tradicionalno vozlani bokobrani prava redkost. Tradicija vozlanja bokobranov je komajda še živa zahvaljujoč starim ribičem in redkim ljubiteljem, kar se kaže v peščici še obstoječih primerkov. Tudi med plovili na slovenski obali lahko vidimo nekaj takih bokobranov oz. premčnih zaščit. Z analizo je mogoče dognati, da so ribiči in mornarji severnega jadrana za vozlanje bokobranov uporabljali najpreprostejše tehnike makrameja oz. najenostavnejša mornarska vozla in sicer vrzni vozel, drugače poznan tudi kot bičev vozel, še pogosteje pa navadni vozel in njegove različice. 

Za prevleko bokobranov batane Koštance sem izbral najpreprostejšo različico z vrznim vozlom oz. bičevim vozlom na začetku in navadnimi vozli v seriji. Ta tehnika temelji na vozlanju z eno samo vrvjo, medtem ko se pri drugih različicah uporabljajo dve ali več vrvi, sam postopek izdelave pa je podoben. 

Vsaj do sedaj na internetu nisem zasledil spletne strani, ki bi podrobneje opisala postopek izdelave vozlanih bokobranov. Zaradi vse večjega zanimanja med ljubitelji tradicionalnih plovil sem se odločil, da v tem poglavlju predstavim ključne faze izdelave prevleke za bokobrane. Kdor želi, si lahko s pomočjo gradiva v pdf formatu izdela svoje lastne prevleke.

NAVODILA ZA IZDELAVO VOZLANE PREVLEKE ZA PLASTIČNE BOKOBRANE - PDF DOKUMENT (ogled)